Huisstofmijt

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn kleine witachtige beestjes. Ze lijken een beetje op spinnetjes, maar zijn veel kleiner. De huisstofmijt is 0,1 tot 0,6 mm groot en daarom nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Huisstofmijten zijn voor de mens onschadelijk, tenzij je last hebt van een huisstofmijtallergie.

Het leven van de huisstofmijt

Huisstofmijten komen van oorsprong voor in vogelnesten in tropische gebieden, maar in huis voelen zij zich minstens net zo lekker. Huisstofmijten leven van stof dat afkomstig is van de huidschilfers van mensen en dieren. Ze gedijen het best bij een temperatuur van 20-30 graden in een vochtige omgeving, het liefste bij een luchtvochtigheid van 65-80%. De huisstofmijt drinkt namelijk niet, maar leeft van vocht uit de lucht. Je vindt de huisstofmijt dus vooral op donkere, vochtige plaatsen waar zich gemakkelijk stof vormt. Matrassen, dekbedden en kussens zijn een ideale leefomgeving, maar huisstofmijt komt ook voor in kleding, tapijt, stoffering en knuffelbeesten. Ze vermeerderen zich snel in de lente en de herfst en groeien binnen 3-4 weken uit tot een volwassen huisstofmijt. In een matras kunnen wel tot een miljoen huisstofmijten voorkomen.

De huisstofmijtallergie

Veel mensen lijden aan een huisstofmijtallergie, vooral jonge mensen. Van 5% tot 25% van de mensen krijgen in meer of mindere mate klachten van de huisstofmijt. Allergische reacties worden veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt, waarvan de eiwitdeeltjes een allergie kunnen veroorzaken. De klachten ontstaan meestal ˈs nachts en ˈs ochtends, of bij het schoonmaken. De volgende klachten komen het vaakste voor:

  • Irritatie van de slijmvliezen
  • Rode, tranende ogen
  • Verstopte neus of niesbuien bij het opstaan
  • Moeite met ademhalen of een piepende ademhalings
  • Toenemende klachten in herfst en winter
  • Slecht slapen, eczeem en hoofdpijn

Wat te doen tegen huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn nooit volledig uit te bannen, maar je kan er wel veel tegen doen. Ben je allergisch voor huisstofmijten? Lees dan deze tips:

  • Probeer zoveel mogelijk allergenen uit je huis te verwijderen door goed schoon te maken en veel te luchten. Gladde vloeren (geen tapijt!) zijn makkelijk stofvrij te houden. Zorg er ook voor dat je gesloten kasten hebt en weinig decoratie, zodat daar geen stofnesten kunnen ontstaan.
  • Was beddengoed, matrashoezen en pyama's regelmatig op 60°C in de wasmachine. Er zijn verschillende manieren om je matras te reinigen .
  • Maak het bed niet elke ochtend op, maar laat het beddengoed open liggen. Zo kan het matras goed luchten en krijgen huisstofmijten weinig kans.
  • Lucht regelmatig, vooral in de slaapkamer. Laat het lekker doorwaaien als de zon schijnt en droog het wasgoed aan de buitenlucht.
  • Een allergeendichte hoes om het matras zorgt ervoor dat de klachten verminderen. Het effect is het grootst als je een anti-allergiehoes combineert met een nieuw matras waar nog geen huisstofmijten in hebben kunnen komen. Huisstofmijten houden niet van wol en niet van synthetisch materialen. Kijk bij het vinden van een een matrasbeschermer goed naar de informatie om te zien van welk materiaal het gebruik maakt.