Koudschuim

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een veerkrachtig schuim dat een goede ondersteuning biedt en een lange levensduur heeft. Koudschuim wordt daarom veel in matrassen gebruikt.

Koudschuim is eigenlijk een polyurethaanschuim (ook wel PUR-schuim), een kunststof dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt, waaronder matrassen. Om koudschuim te maken worden polyolen en isocyanaten met water vermengd en geschuimd. Na het schuimen wordt het schuim in blokken gegoten. Het schuim hardt uit bij lage temperaturen, vandaar de naam koudschuim! Na het uitharden zijn de schuimstofporiën nog gesloten. Om de poriën te openen wordt het koudschuim geplet, met als resultaat een open celstructuur.

Eigenschappen van koudschuim

Koudschuim heeft een open celstructuur . Daarom ventileert het materiaal goed en voorkomt het nachtelijk zweten. Koudschuim voert eventuele vocht gemakkelijk af, zodat schimmelvorming wordt voorkomen. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld traagschuim en polyether. traagschuim en polyether hebben een gesloten celstructuur, waardoor dit soort matrassen geen goede ventilatie hebben en het snel warm kan worden. Een matras van bijvoorbeeld traagschuim of polyether dat is gecombineerd met koudschuim of latex kan wel goed ventileren .

Koudschuim wordt ook wel HR-schuim of HR-koudschuim genoemd. HR staat voor High Resiliance (hoge veerkracht). Hoe hoe goed de veerkracht van een matras precies is, wordt uitgedrukt in de HR-waarde. Hoe hoger de HR-waarde, hoe hoger de dichtheid en de veerkracht van het matras is, en hoe langer het matras mee gaat. Dit heeft dus een goede invloed op de kwaliteit van matrassen. Ook latex matrassen hebben een goede veerkracht. Traagschuim en polyether matrassen hebben daarentegen geen goede veerkracht.

Matrassen van koudschuim bieden veel ondersteuning , omdat het materiaal progressieve tegendruk geeft. Dat betekent het schuim bij een hoger gewicht meer ondersteuning biedt.

Kuilvorming komt bij een matras van koudschuim nauwelijks voor. Daarom gaan matrassen van koudschuim lang mee, een duurzame keuze dus! Traagschuim geeft minder tegendruk en vormt zich helemaal naar je lichaam waardoor het matras diep kan inzakken. Bij matrassen die volledig van traagschuim zijn kan kuilvorming dus sneller ontstaan. Verzamel bij het vinden van een goed matras dus voldoende informatie en advies over de eigenschappen van het schuim!

Dikte van koudschuim in matrassen

Zoals misschien wel te raden is, hebben matrassen met een dikkere laag koudschuim een betere kwaliteit. Dit betekent niet zozeer dat de kwaliteit van het matras beter is, maar het matras gaat hierdoor wel langer mee. Het lichaam zakt in het matras, en hoe dunner matrassen zijn, hoe minder comfortabel dit is en hoe sneller de kwaliteit van het matras zal aflopen. Daarom wordt er aangeraden om bij koudschuim matrassen naar minstens een dikte van 16 centimeter te kijken. Bij de eigenschappen van de matrassen kun je hier meer informatie over vinden.

Gebruik van koudschuim

Koudschuim wordt vaak in matrassen gebruikt, omdat het ademt, veerkrachtig en puntelastisch is. Koudschuim wordt meestal in combinatie met traagschuim , pocketvering , latex of Airgocell schuim gebruikt.

Koudschuim kent ook andere toepassingen. Het wordt onder ander gebruikt in:

  • - Isolatie
  • - Autostoelen
  • - Zitkussens
  • - Schoenzolen
  • - Tuinmeubelen
  • - Matrastoppers

Koudschuim kan beter niet bij hoge temperaturen of bij een hoge luchtvochtigheid gebruikt worden, omdat het dan zijn positieve eigenschappen verliest.

Zouden koudschuim matrassen goed bij je kunnen passen? Vraag bij het vinden van een matras om voldoende informatie en advies om te kijken welk soort matras het beste bij jou past en of deze van goede kwaliteit is.