Als er druk wordt uitgeoefend, spreekt men van puntelasticiteit. Het beweegt dus mee en maakt ruimte op de drukpunten. Als je op een goed puntelastisch matras ligt zal je wervelkolom dus recht blijven. Het tegenovergestelde van puntelasticiteit is vlakelasticiteit. Dit zorgt juist voor druk op de drukpunten. Dit is niet aan te raden als je een matras zoekt dat goed naar je lichaam moet vormen.
Afhankelijk van je gewicht en slaappositie veranderen je drukpunten. Om te voorkomen dat de wervelkolom verkeerd wordt geplaatst, is het belangrijk dat zwaardere lichaamsdelen meer inzinken en goede worden opgevangen, terwijl de lichtere lichaamsdelen worden ondersteunt. Denk bij zwaardere lichaamsdelen bijvoorbeeld aan je bekken en schouders als je een zijslaper bent.
Daarnaast zorgt een puntelastisch matras of een puntelastische laag in het matras voor het absorberen van vibraties. Dit houdt in dat het bewegen in bed niet doortrilt door het hele matras. Dit is natuurlijk heel fijn als je met een partner in bed slaapt, want dat voel je het niet als zij/zij zich omdraait. Zo wordt het slapen natuurlijk een stuk comfortabeler!
In het algemeen geldt. Hoe hoger het volumegewicht, hoe groter de puntelasticiteit. Voorbeelden van puntelastische matrassen zijn:
Verschillende schuimlagen kunnen zorgen voor goede puntelasticiteit, zoals traagschuim en koudschuim. In het Emma matras zorgt vooral de toplaag van Airgocell schuim voor goede puntelasticiteit. De gelachtige structuur zorgt voor een zacht en comfortabel gevoel. Daarnaast geeft dit schuim goede ondersteuning voor de lichte punten, en verzacht je drukpunten. Ook het visco-elastisch traagschuim zorgt voor het goed meebewegen met het lichaam, dus extra puntelasticiteit!
Een puntelastisch matras zorgt dus naast goede ondersteuning voor veel comfort!